Skip to main content
Artikel

Röröbo svarar gällande Gula Skären

By juli 28, 2022mars 13th, 2023No Comments

Vi på Röröbo är vad vi heter. Röröbor. Vi älskar ön och ser barnfamiljer som en viktig grund till Rörös framtid.
Röröbos vision är ett levande Rörö året runt men idag är det svårt att hitta en bostad för den som vill flytta hit med sin familj. Vi på Röröbo vi ville ge fler möjlighet att prova ö-livet.

Vi på Röröbo är vad vi heter. Röröbor. Och vi älskar ön – naturen, att alltid vara nära havet och också närheten till andra öbor. Här tror vi att många av dagens unga skulle vilja se sina barn växa upp. I en liten skola där varje elev räknas, där du känner igen dina grannar i mataffären och där du kan få vänner från fastlandet på besök året runt.
Vi tycker så mycket om Rörö att vi vill att Rörö ska utvecklas och leva för lång tid framåt. Om ön inte ska blir ett sommarreservat så behövs nya röröbor, familjer som lever på ön året runt, så att vi kan behålla det fina som vi alla arbetet för – en ö i norra skärgården där du bor granne med ett naturreservat som sträcker sig över nära två tredjedelar av ön och garanterar att du alltid kommer att bo nära den bohuslänska naturen. Men också att du kan göra dina livsmedelsinköp en kort promenad bort, och att det finns en bra skola för barnen och att vi har möjlighet att bevara de idrottsanläggningar som vi tillsammans byggt upp. Barnfamiljer är grunden till Rörös framtid.
Röröbos vision är ett levande Rörö året runt, även i framtiden. Idag är det svårt att hitta en bostad för den som vill flytta hit med sin familj. Vi på Röröbo vi ville ge fler möjlighet att prova ö-livet. Vi tror faktiskt så mycket på Rörö att vi med egna insatser bygger möjligheten för fem familjer att hyra sin bostad här.
När vi såg intresset för de hyresrätter vi bygger började vi fundera på vad de familjer som nu provar ö-livet ska göra om de vill hitta något eget här. Vi vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att bygga på Rörö eftersom markägandet ofta är uppdelat på många. Vi hittade en tomt som skulle passa det vi vill åstadkomma. Röröbo har haft dialog – och köpt markandelar – av de ägare vi fått tag på. Flera av markägarna ville att vi samtidigt skulle ta oss an en annan tomt, och det gjorde vi eftersom ägandet i stort är desamma. I dag äger Röröbo 19 procent men trots reseach har vi inte lyckats komma vidare, och det kan förstås inte någon annan heller göra som vill utveckla tomten. Därför har vi ansökt om försäljning enligt samäganderättslagen. Det betyder inte att vi kommer att få köpa marken. Den men högst anbud vinner försäljningen men vi hoppas förstås att vi får möjligheten att fortsätta vårt arbete med att erbjuda bra boende för barnfamiljer här.
Det handlar inte om några storvulna projekt för oss. Det ligger oss mycket närmare hjärtat än så. Vi vill dela med oss av en plats vi vet att det är fantastiskt för familjer att leva och verka. Med både naturen och service runt hörnet. Men det vill vi förstås inte göra genom att bygga bort något av det som kan locka barn och vuxna – om vi får chansen att köpa och utveckla den mark som nu är satt till samägandeförsäljning ska stranden vara tillgänglig för alla. För boende är stranden en plats för möten och rekreation året om.

Röröbo – för ett levande Rörö